“Een verhaal is als een relatie die je ontwikkeld tussen wie je bent, of wie je potentieel kan zijn, en de wereld van oneindige mogelijkheden” zegt toneelschrijver Shekhar Kapur in zijn TED Talk. “De wereld is oneindig en jij, jij kan eigenlijk alles zijn wat je gelooft te kunnen zijn.”
Invloed van het verhaal
Weinig dingen hebben een grotere invloed in je leven dan de verhalen die we onszelf vertellen. Vertel jezelf dat je een slachtoffer bent, je gaat je ernaar gedragen en voor je het weet ben je slachtoffer. Vertel jezelf dat je geboren bent voor succes en het is waarschijnlijk dat dat dan ook je lot zal zijn.
De verhalen die we weven over ons leven en onze ervaringen kleuren alles wat we waarnemen. Zij belichamen onze overtuigingen en waarden. En zijn creeeren ons gevoel van identiteit. Zij beinvloeden dus in hoge mate de manier waarop wij met de werled in verbinding staan, hoe wij in in teractie met onze omgeving zijn.
Ondanks de grote invloed die verhalen dus op ons leven hebben zijn de meesten van ons zich echter nauwelijks ervan bewust wat onze verhalen dan ook zijn. Onbewust aan elkaar gelinkte, willekeurige gebeurtenissen schtsen ons ee wereld beeld zonder dat wij ons dat beseffen.
Maar als je je verhaal weet waar te nemen en je maakt het je bewust dan kan je haar kracht gebruiken om je leven te veranderen in het leven dat je echt wilt leven. Wil je uit je verhaal komen? Dan is welllicht de ‘Uit je Verhaal’ wandeling’ iets voor je.
Hoe verhalen tot stand komen
We kunnen onmogelijk bewust geljke aandacht gaan alles om ons heen en aan alles wat we ervaren geven. Onze hersenen filteren dus de meest belangrijke zaken eruit zodat wat gebeurt en wordt ervaren op een logische en betekenisvolle manier een samenhang kan tonen. Alles buiten die samenhang valt naar de achtergrond en wordt vrij snel onbewust – als het al bewust geweest is.
Ervarigen die op ons een grote emotionele impact hebben komen voor kortere of langere tijd op de voorgrond. Wij duiden die ervaringen op een manier die ons verbindt met andere mensen om ons heen, met hun (gelijksoortige) ervaringen en de verhalen die we daarover horen en gehoord hebben. We maken zo verhaallijnen met onze familles, vrienden, ons werk, en over wat we horen uit de media en waarnemen vanuit onze cultuur. Wij distilleren daaruit waarden, normen en overtuigingen en en als deze passen binnen ons eigen ervaringskader dan nemen wij ze (al dan niet aangepast) over.
Onze verhalen vormen ons leven
Als we eenmaal een algemene verhaallijn voor onszelf hebben dan worden we ons extra bewust van de ervaringen die deze verhaallijn ondersteunen. Je zou kunnen zeggen dat de verhaallijn een soort van filter is waardoor we ons leven en onze rol erin waarnemen.
De verhalen die we onszelf over ons leven vertellen zijn niet enkel een feitelijk relaas van ervaringen. Zijn vertellen juist ook de emtionele inhoud, hoe we ons voelen, wat we denken, en welke mogelijkheden en obstakels we voor onszelf zien in de toekomst.
Indien je dus met weinig aandacht voor je eigen verhaallijn leeft dan zul je dus je eigen werkelijkheid continue onbewust versterken. Als het zo is dat je verhaallijn veel negatieve aspecten vertoont dan kan het dus erg moeilijk voor je zijn om daarvan los te komen. Zeker zonder dat je zelf bewust aandacht gaat geven aan je eigen verhaallijn.
Maar het is ook zo dat je je verhaallijn kan veranderen. Je schrijft immers je eigen verhaal op basis van duiding van wat je is overkomen en overkomt. Je hebt de mogelijkheid om ervan los te komen en het op een andere manier te gaan bezien waardoor je een andere verhaallijn kan maken. En je kunt ervoor kiezen die verhaallijn zelf, op een bewuste wijze te kleuren met ervaringen en verbindingen die voor jou in jouw nieuwe verhaallijn van betekenis zijn.
Wil je meer weten over hoe je oude verhaal los te laten en een nieuwe verhaallijn te maken? Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.