Sogyal Rinpoche – Het doel van het leven

Soygal Rinpoche over de aard van de geest en het doel van het leven

Sogyal Rinpoche is geboren in Kham, in Oost-Tibet, en werd herkend als de incarnatie van een groot meester en visionaire heilige uit de 19e eeuw: Tertön Sogyal Lerab Lingpa. Toen hij zes maanden oud was, ging hij het klooster in van Jamyang Khyentse Chökyi Lodrö, een van de meest uitmuntende spirituele meesters van de 20e eeuw. Jamyang Kyentse voedde hem op als zijn eigen zoon en voorzag dat Rinpoche in de toekomst zou helpen zijn werk voort te zetten. Na de dood van zijn leraar vervolgde Rinpoche zijn studie bij vele grote meesters van het Tibetaans boeddhisme, met name bij Kyabjé Dudjom Rinpoche en Kyabjé Dilgo Khyentse Rinpoche.

Het Westerse denken – Cambridge – Rigpa

In 1971 kwam Sogyal Rinpoche voor het eerst naar het Westen, waar hij aan de universiteit van Cambridge vergelijkende godsdienstwetenschappen studeerde. Door veel te reizen ervoer hij hoe westerlingen hun leven leiden; hieruit is zijn unieke stijl van lesgeven en Het Tibetaanse boek van leven en sterven ontstaan, zijn manier om het Tibetaans boeddhisme toegankelijk en relevant te maken voor mannen en vrouwen in de moderne wereld.

Soygal Rinpoche heeft een hechte band met Zijn Heiligheid de Dalai Lama; in 1973 was hij nauw betrokken bij de organisatie van het eerste bezoek van de Dalai Lama aan het Westen. Ook heeft de Dalai Lama zijn zegen en bescherming gegeven aan Rigpa.

Meer lezingen van hem over dit onderwerp kun je ook vinden op zijn website : https://sogyalrinpoche.org/videos/category/Understanding+the+mind

The Tibetan Book of Living and Dying

Sogyal Rinpoche (geboren in 1947 in Kham, Tibet en overleden op 28 augustus 2019 in Bangkok, Thailand) was een Tibetaanse Dzogchen lama van de Nyingma traditie. Hij gaf meer dan 30 jaar les en reisde veel in Europa, Amerika, Australië en Azië. Hij was ook de oprichter en spiritueel directeur van Rigpa – een internationaal netwerk van meer dan 100 boeddhistische centra en groepen in 23 landen over de hele wereld – en de auteur van het best verkochte boek The Tibetan Book of Living and Dying, dat in 30 talen en 56 landen is gedrukt. Hij stond bekend om zijn vermogen om zijn begrip van het Tibetaans boeddhisme te presenteren in de taal van het hedendaagse westerse denken. Aanzienlijke controverse, als gevolg van claims van studentenmishandeling, isin een groot deel van zijn carrière prominent aanwezig geweest. Voor meer informatie: http://en.wikipedia.org/wiki/Sogyal_Rinpoche http://www.rigpa.nl/sogyal-rinpoche