Iedereen kent wel die gedachten. Gedachten die door je hoofd spoken als je iets wilt doen dat je nog nooit hebt gedaan. Of als je een stap zet in de richting om iets te verwezenlijken dat je heel graag wilt. En soms zijn het gedachten die je steeds weer terugbrengen naar het bekende, het oude. Beperkende gedachten… de saboteurs van ons leven.
Gelukkig kan je jezelf ontwikkelen en leren hoe je met dat cluster van beperkende gedachten op een positieve manier kan omgaan. Omdat te doen zijn er een aantal stappen die je je eigen zou kunnen maken.
Wie je bent
Een eerste stap gaat over wie je bent, te beseffen dat je niet enkel een gedachte, gevoel of ervaring bent. Dat je veel meer bent dan zo’n verzameling. Je weet dat dat zo is omdat je dat deel van jezelf kent dat die gedachten en gevoelens kan observeren. Echter worden we vaak zo intens overspoeld door onze gedachten en gevoelens, of gaan zo intens op in een ervaring dat die observator geheel naar de achtergrond verdwijnt. Het resultaat van jaren zo te leven gaat vaak gepaard met gevoelens dat je niet echt leeft, jezelf hebt verloren, depressie, je eigenlijk veel meer zou kunnen doen of ondernemen dan je doet, kortom gevoelens die aangeven dat je niet je volle potentie leeft en realiseert.
Waarnemen van beperkende gedachten, gevoel en gedrag
Een tweede stap gaat over waarnemen. Leer jezelf te observeren. Neem je gedachten, gevoelens en je gedrag waar. Hierbij maak je gebruik van je aandacht. Net zoals je dit artikel nu met aandacht leest. Sommigen vinden het richten van aandacht maar moeilijk. Het is goed om te weten dat het geven van aandacht niet gepaard gaat met kramp maar (zeker in het begin) wel met inspanning.
Let op je ademhaling… die wijst je de weg en laat je zien of je op een ontspannen wijze een inspanning levert. In de ademoefening leer je hoe beter te ademen. Je kunt je aandacht zien als de lichtbundel die uit een zaklantaarn komt. Wat je leert is dat je die lichtbundel gericht houdt op wat er in het hier en nu gebeurt. In mijn blog staan oefeningen (uitgelegd in een video) van Charles Tart die behulpzaam kunnen zijn om te leren waarnemen. Je zult zien dat je je aandacht niet constant gericht kunt houden. Als je dat opvalt dan neem je dat gewoon waar en breng je je aandacht weer terug waar je hem wilde hebben.
Kiezen
De derde stap gaat over het feit dat je een keuze hebt, en leren die keuze daadwerkelijk ook te maken. De eerste keuze het richten van de lichtbundel van je aandacht. Richt je die op wat er binnen in je gebeurt, buiten in je omgeving gebeurt of op wat je denkt? De tweede keuze die je zal moeten maken is wat je gaat doen met de informatie die op deze manier via je aandacht bij je komt. Ook dit is een proces van leren, van ontwikkeling. Je leert steeds beter hoe je om wilt gaan met alle informatie die op je af komt.
Aandacht richten
Soms kies je ervoor om je aandacht te richten en soms zul je ervoor kiezen om je te verliezen in je eigen gedachten of gevoelens. Het gaat er niet om dat het een beter is dan het ander, maar dat je gebruik leert te maken van het feit dat je een keuze hebt. Vaak is het zo dat als je een emotie ervaart dat je zal merken dat je echt in die emotie zit. Als je bvb. heel boos bent dan kan het lijken of je enkel boos bent en even niets anders. Het leren om die emotie te observeren zonder er naar te handelen (oftewel een keuze erover te hebben) is iets dat je kan leren. Daarbij gaat het over jezelf observeren en kiezen voor wat je ermee wilt doen.
Tenslotte leer je eigen proces te volgen. Het hebben van keuze kan heel beangstigend zijn. Immers je weet niet wat de uitkomst is als je een keuze maakt voor iets dat je nooit hebt ervaren of gedaan. Jezelf een houding aanleren dat het leuk is om te experimenteren met je eigen keuzes. Dit maakt dat het proces van verandering een stuk makkelijker gaat. Je zult merken dat hoe meer ervaring je krijgt met het waarnemen van wat er gebeurt. En het ook steeds meer voldoening geeft als je daadwerkelijke keuzes maakt.
Wil je met het loskomen van beperkende gedachten en met je sabotages aan de slag? Dan kun je dat natuurlijk doen door zelf te proberen. Maar als je daar wat ondersteuning bij wilt gebruiken dan kan dat ook. Daarvoor kun je vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek met mij aanvragen via de website, mij even bellen of mij e-mailen voor een afspraak.