Life Coach – Ademoefening

Deze yoga ademoefening (of pranayama wat in het Sanskriet ‘Adem Beheersing” betekent) helpt je om rustiger adem te halen. Het geeft ook een grotere mentale helderheid en brengt balans in je energie. In het hier en nu wordt kalmeert het en brengt je meer zelfvertrouwen.

Hoge (borst) ademhaling

In de huidige tijd van gejaagdheid en prestatie komt het vaak voor dat mensen erg hoog ademhalen of zelf regelmatig de adem in houden. In die gevallen kan een ademoefening uitkomst bieden en wat meer balans, energie, en levensvreugde terugbrengen in het leven.

De volledige yoga-ademhaling wil zeggen dat we de longcapaciteit ten volle benutten. De longen worden dan maximaal geventileerd. Dat komt niet alleen de gezondheid ten goede.

Ademoefening

Het op de juiste wijze ademen geeft een toename van levenskracht. In de hatha yoga probeert de yogi (beoefenaar) door ademoefening de adem te beheersen. In de bijgesloten video kun u een aantal vrij gemakkelijke ademoefeningen meedoen die direcht resultaat zullen laten zien in uw leven.

Volledige ademhaling

De volledige ademhaling verenigt de volgende drie ademhalingen tot een geheel in een natuurlijke, ritmische beweging:

  • de middenrifademhaling (ook wel abdominale ademhaling of buikademhaling),
  • de flankademhaling (ook wel costale ademhaling of borstademhaling),
  • de sleutelbeenademhaling (ook wel claviculaire ademhaling of hoge ademhaling).

De volledige ademhaling is de meest gezonde manier van ademhalen in een gewone situatie. De verschillende soorten ademhaling zijn niet alleen een belangrijk onderdeel in de yoga, maar ook in andere filosofieën zoals Chi Kung en Tai chi. Ademoefening wordt verder gebruikt in zang en muziek.

In pranayama’s wordt niet altijd volledig geademd, omdat ze de vorm hebben van een oefening met als doel bepaalde effecten te bereiken op lichaam en geest, maar ook om het lichaam weer volledig te leren ademen. De volledige ademhaling verloopt het natuurlijkst wanneer de uitvoering een soepele en onafgebroken samenhang heeft en de drie fasen elkaar opvolgen zonder dat de continuïteit verbreekt.

Een goede ademhaling begint volgens yogi André Van Lysebeth met een volledige uitademing, waarbij de longen goed geleegd zijn. Vervolgens begint de inademing in de buik met de middenrifademhaling, daarna ook in de flanken en ten slotte in het bovenste deel van de longen waardoor de sleutelbeenderen omhoog komen. De middenrifspier is de krachtigste ademhalingsspier van het lichaam en kan bij de inademing acht tot twaalf centimeter zakken. Volgens pranayamadocent en aikidoka Aalt Aalten zakt bij de meeste mensen de middenrifspier maar enkele centimeters, wat volgens hem nauwelijks voldoende is om van te leven.

Ademoefening

ademoefening,yoga,adem

De volledige ademhaling heet in de yoga ook wel de dirgha of dergha pranayama en drieledige ademhaling. De ademhaling voert men met een rechte rug in de kleermakerszit uit; zij kent drie doorgangen. In de eerste doorgang wordt er diep in- en uitgeademd in de middenrifademhaling, vervolgens wordt er begonnen in de middenrifademhaling en wordt daar de flankademhaling achteraan gedaan. Na de uitademing wordt uiteindelijk de volledige ademhaling van onder uit de buik uitgevoerd en worden de longen naar boven toe gevuld. Dit wordt meerdere keren achter elkaar gedaan.

Soms ontstaan er rugklachten bij het oefenen van in het bijzonder de middenrif- of buikademhaling. Om dit tegen te gaan wordt ook wel aangeraden de oefening op de rug liggend te doen, waardoor de buikspieren zich ontspannen en de rug recht blijft. In gevallen dat de rug de rug na het doen van de ademoefening krom gaat zitten, is dit euvel hierdoor ook voorkomen.

De naam buikademhaling is soms ook een oorzaak van rugklachten, omdat de aandacht tijdens het ademen naar de buik gaat. De buik ademt dan als het ware op en neer, waardoor ook de rug hol gaat staan. Bij een goed uitgevoerde buikademhaling zet echter de gehele onderkant van het lichaam zich uit. Aalten noemt deze ademhaling daarom de bekkenbodem-adembeweging, omdat de aandacht bij deze benaming naar de bekkenbodem gaat en de rug recht blijft en rugklachten worden voorkomen.

Volgens Aalten is een goede adembeweging fundamenteel en dé voorwaarde voor een goede kwaliteit van het leven. Mensen die vanuit hun borstkas ademen kunnen zich naar zijn ervaring onmogelijk rustig voelen. Echter, geeft hij aan, behoudt iemand die vanuit de middenrifademhaling ademhaalt kracht en rust in zich en is hij of zij beter in staat te luisteren en te overzien.

zie verder https://nl.wikipedia.org/wiki/Pranayama

zie ook http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/spiritueel/149154-ademoefeningen-volledige-yoga-ademhaling-pranayama.html