Murray Gell-Mann – over het krijgen van creatieve ideeën

Natuurkundig genie

Murray Gell-Mann is een van de grootste legendes in de natuurkunde. Hij wordt ook wel beschreven als The Man With Five Brains, en het is geen raadsel waarom: hij werd op 15-jarige leeftijd toegelaten tot Yale, promoveerde op 21-jarige leeftijd aan het MIT en is een internationale adviseur op het gebied van milieu. Hij sprak vloeiend 13 talen, en had expertise op verreikende gebieden als natuurlijke historie, historische taalkunde, archeologie, vogels kijken, dieptepsychologie en de theorie van complexe adaptieve systemen.

Hij bedacht ook de term ‘quark’, nadat hij belangrijke aspecten van de moderne theorie van de kwantumfysica had ontwikkeld… waarvoor hij in 1969 een ongedeelde Nobelprijs voor de natuurkunde ontving. Zijn ideeën brachten een revolutie teweeg in het denken over elementaire deeltjes in de wereld. In deze lezing geeft hij zijn gedachten “over het krijgen van creatieve ideeën”.

Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann is een Distinguished Fellow van het Santa Fe Institute en auteur van het populair-wetenschappelijke boek “The Quark and the Jaguar, Adventures in the Simple and the Complex.”

Professor Gell-Mann is niet alleen Nobelprijswinnaar, maar heeft ook de Ernest O. Lawrence Memorial Award van de Atomic Energy Commission, de Franklin Medal van het Franklin Institute, de Research Corporation Award en de John J. Carty-medaille van de National Academy of Wetenschappen. In 1988 werd hij vermeld op het Milieuprogramma van de Verenigde Naties Roll of Honour for Environmental Achievement (de Global 500). Hij deelde ook de 1989 Erice “Science For Peace”-prijs. In 1994 ontving hij een eredoctoraat van natuurlijke hulpbronnen van de Universiteit van Florida.