Arne Naess – Deep Ecology

Deep ecology


Deep ecology is een recente tak van ecologische filosofie ( ecosofie ) die de mens als een integraal onderdeel van zijn omgeving beschouwt . Deep Ecology hecht meer waarde aan niet-menselijke soorten , ecosystemen en processen in de natuur dan gevestigde milieu- en groene bewegingen . Deep Ecology heeft geleid tot een nieuw systeem van milieuethiek . Het kernprincipe ervan zoals oorspronkelijk ontwikkeld is dat van Næss doctrine van biosferisch egalitarisme – de bewering dat alle levende wezens hetzelfde recht hebben om te leven en te bloeien. Deep Ecology beschrijft zichzelf als “diep” omdat het zich bezighoudt met fundamentele filosofische vragen over de rol van het menselijk leven als een deel van de ecosfeer , in plaats van met een enge kijk op ecologie als een tak van biologische wetenschap, en streeft ernaar louter utilitaire milieubewustzijn.

Arne Naess

Ecofilosofie En Ecologie

Arne Næss, de grondlegger van Deep Ecology en een van de bekendste filosofen van Noorwegen, is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Oslo en werkt sinds 1991 voor SUM. Geboren in 1912 in Oslo, afgestudeerd aan de Universiteit van Oslo in 1933, gestudeerd in Parijs en Wenen. Doctoraat in 1936 (titel proefschrift: Erkenntnis und wissenschaftliches Verhalten), hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Oslo van 1939 tot 1969, daarna freelance filosoof en natuuronderzoeker, en vanaf 1970 milieuactivist. Arne Næss heeft lezingen gegeven in Bali, Peking, Berkeley, Boekarest, Canton, Chengdu, Devon, Dubrovnik, Hangzhou, Helsinki, Hongkong, Japan, Jeruzalem, Londen, Melbourne, Reykjavik, Santa Cruz, Taiwan, Tartu (Estland), Tromsø, Vancouver , Warschau. Næss nam deel aan de vredesbeweging (vooral 1940-55) en “de diepe ecologiebeweging” (1970-). Hij was leider van UNESCO’s project over de Oost/West-controverse (Koude Oorlog), Parijs 1948-49. In Europa is Næss een aanhanger van “groene” politiek. Founded Inquiry, een interdisciplinair tijdschrift voor filosofie.
Meer en contactinformatie: Universiteit van Oslo

Joanna Macy 

Activisme, boeddhisme en Deep Ecology

Joanna Macy is een geleerde op het gebied van diepe ecologie en boeddhisme. een constante stem door de jaren van activisme, van het Nuclear Guardianship Program tot haar recente werk over de broodnodige veranderingen van onze samenleving, of zoals ze het noemt een levensonderhoudende beschaving. Haar programma’s hebben door de jaren heen veel activisten geïnspireerd en ondersteunen velen in hun moed om te staan ​​waar velen zich afkeerden. Alleen al door haar werk te lezen, gaan de ​ de immense mogelijkheden van het bewuste leven voor je open.
meer informatie: Joanna Macy’s webiste

John Seed

Een ‘council of all beings’, en ‘Denken als een Berg’

John Seed is oprichter en directeur van het Rainforest Information Centre in Australië. Sinds 1979 is hij betrokken bij de directe acties en projecten die hebben geleid tot de bescherming van de Australische, Aziatische en St-Amerikaanse regenwouden en hun bewoners. Hij heeft veel geschreven en lezingen gegeven over diepe ecologie en leidt al 20 jaar over de hele wereld Councils of All Beings en andere workshops over her-aarden. Samen met Joanna Macy, Pat Fleming en Arne Naess schreef hij “Thinking Like a Mountain – Towards a Council of All Beings” (New Society Publishers). 

meer informatie: John Seed’s website at http://rainforestinfo.org.au